Meniu Închide

McCarthy: „Este o plăcere să joci cu acest grup de jucători!”

Adela Rusu continuă seria interviurilor cu baschetbaliștii noștri. De data aceasta i-a venit rândul lui Matt McCarthy să își spună povestea. Pentru un jucător tânăr, de 24 de ani, australianul a putut deja descoperi baschetul pe trei continente! Cum a fost adaptarea la colegiul care i-a dat baschetului pe celebrii Bill Russell și Bill Cartwrigh, cât de tare l-a afectat pandemia în primul său sezon ca profesionist și care îi sunt pasiunile veți putea afla lecturând materialul următor. 

 

Te-ai născut în Melbourne, Australia. Nu-mi aduc aminte dacă a mai jucat vreun jucător australian în România sau ești primul?!

Nu, de fapt, a mai fost Daniel Dillon, un jucător care a jucat la același club ca mine în Australia, iar între 2012-2015 a fost la Oradea.

 

Pentru noi, românii, Australia este foarte departe și chiar dacă e o atracție turistică foarte populară nu o accesăm ușor. Tu ce știai despre România înainte să ajungi aici, în august?

Să fiu sincer, nu foarte multe. Nici nu știam unde e pe hartă. Auzisem de București, dar nu știam nimic despre istorie, nimic despre cultură.

 

Ce știai despre baschetul din România?

Mai nimic. Am învățat pe parcurs și despre țară, despre baschetul de aici și regulile sale specifice.

 

Cum a fost copilăria ta? Cum începe un copil australian să joace baschet? Ai cochetat și cu altceva?

Nu am luat baschetul în serios până pe la vreo 14-15 ani. Am jucat cricket, fotbal și fotbal australian. Apoi am devenit destul de înalt și am zis: ”ok, nu mai pot să continui cu aceste sporturi”. Aș mai fi putut să joc portar la fotbal, dar unul dintre prietenii mei m-a introdus, ca să zic așa, baschetulului și cam asta a fost. Am început să jucăm recreativ și am realizat că sunt destul de bun și că îmi place.

 

Cât de popular e baschetul in Australia? Competițiile sunt televizate, există atenție, focus?

Foarte multă lume joacă baschet în Australia, însă nu se prea uită la baschet. Australienii preferă mai mult să se uite la rugby sau la fotbal australian. Fotbalul european nu este atât de popular în Australia, dar, totuși, e amuzant, pentru că, atunci când ești copil, cel mai probabil vei juca baschet sau fotbal. Însă atunci când crești, mult mai puțini aleg să continue cu baschetul sau cu fotbalul, apucându-se de rugby, de cricket sau de fotbal australian.

 

Tu și acel prieten jucați împreună? Unde?

Da, el mergea la o echipă la care juca în weekend. Nu era o echipă competitivă sau profesionistă dar era destul de distractiv pentru noi. După aceea am început să joc la școală și totul a devenit mai serios.

 

Erai la liceu ?

Da, și îmi plăcea. Am decis să joc cât mai mult posibil și să arăt ce pot. Am jucat pentru Xavier College în Kew, Victoria.

 

Și după liceul din Australia a venit colegiul În Statele Unite unde ai jucat pentru galben-verzii San Francisco Dons? Cum s-a petrecut trecerea?

Eram al 19-lea cel mai bun prospect din Australia la terminarea liceului și am primit o bursă de la San Francisco Dons unde am jucat 4 ani, din 2015 până in 2019. Colegiul a fost o experiență intersantă în care focusul a fost pe baschet.

 

Erai în California, soare, ocean? Ce îți mai puteai dori?

Da, lumea crede că e însorit, așa am crezut și eu, dar San Francisco nu este ca restul Californiei. E lângă un golf, și e ceață multă. M-am dus acolo în pantaloni scurți, am fost foarte naiv, așteptările mele erau diferite de ce era de fapt acolo ha ha ha.

A fost SUA foarte diferită de Australia?

Stilul de baschet este foarte diferit pentru că atleții de acolo sunt foarte diferiți. Asta a fost un șoc pentru mine, mai ales cu stilul antrenorilor. În Australia am jucat mai mult un joc între băieți. Când am ajuns în America, am jucat cu bărbați, iar eu eram încă un copil. Jocul e mult mai fizic, mult mai atletic și mai rapid.

 

Te-ai adaptat?

Într-un final da, dar primul an a fost foarte greu. Antrenorul din primul an a fost dur. Dar, după primul an, noul antrenor a fost mult mai pe placul meu ca stil de joc. Echipa noastră a devenit foarte bună în ultimii doi ani și a devenit și distractiv.

 

Cum a evoluat cariera ta după colegiu, după experiența NCAA?

Am ajuns în Olanda, la Donar Gronigen. Am reusit sa bifez 22 meciuri până in martie 2020 când a venit pandemia și m-am întors acasă în Melbourne. Iar acest sezon m-a adus aici, în Romania.

 

 Cum ți se pare România până acum?

Îmi place E dezamăgitor că nu am putut să fac diferite chestii din cauza pandemiei, dar îmi place aici. E cu siguranța cea mai diferită experiență de până acum.

 

De ce?

Păi am trăit în Melbourne, San Francisco și Gronigen, care sunt toate foarte diferite de România. Sunt foarte recunoscător pentru oportunitatea de a juca aici, pentru că, altfel, nu cred că aș fi ajuns în partea asta a lumii.

 

Ai avut ocazia să vezi Bucureștiul, locuind în Voluntari?

Da, din când în când, o dată la două weekenduri mai merg și în București. Am fost în Centrul Vechi de câteva ori, am văzut Casa Poporului.

 

Ai mai călătorit pe undeva prin România?

Nu, dar aș vrea să merg când voi avea ocazia. Vreau să văd alte orașe, Brașov sau Sibiu. Din ce am văzut când am fost cu echipa la Sibiu, mi s-a părut foarte pitoresc. România e o țară frumoasă din autocar, trebuie sa o văd și pe cont propriu.

 

Care îți sunt așteptările personale când vine vorba de baschet anul ăsta?

Îmi pace până acum. Avem o echipă foarte bună și jucăm foarte bine împreună, dar am avut prea puține meciuri momentan. Ținta mea e ca și cea a echipei: să fim în top 6. Dar nu știu ce ne așteaptă în viitor. Îmi place să iau lucrurile pas cu pas.

Și dacă n-ai fi ales baschetul, care ar fi fost profesia ta? Inginer? Doctor? Profesor?

Aș vrea să mă apuc de fizioterapie când termin cu baschetul, pentru că am făcut facultatea de kinesiologie.

 

Dacă te-ai descrie pe tine în 5 cuvinte, care ar fi acele cuvinte?

Nu prea știu. Eu cred că sunt un tip normal. E greu de răspuns. În cultura australiană nu prea vorbim despre noi înșine.

 

Ce este pe “Bucket Listul” tău?

În ultimul timp am fost interesat foarte mult de Roma antică. Prin urmare, aș vrea să vizitez Italia și locații care au făcut parte din Roma antică. Aș mai vrea să joc pentru echipa națională a Australiei la un moment dat.

 

Ce antrenor din lumea baschetului îți place cel mai mult?

Gregg Popovich

 

 Cum ai vrea să te țină minte lumea?

Aș vrea să mă țină minte ca un coechipier bun, un jucător care dădea totul pe teren și care a făcut tot ce a putut pentru binele echipei.

 

Ce ai făcut pe timp de pandemie? Te-ai întors în Australia în acele luni din primăvară?

A fost foarte ciudat pentru că eram în Olanda și toată lumea plecase. Nu știam dacă să mă duc acasă sau să mai aștept. Nu știam dacă o să rămân blocat acolo. În final, am decis să plec acasă și am stat acolo până am semnat cu CSO Voluntari. M-am antrenat cu o echipă din Australia pentru puțin timp, până când am intrat și noi în carantină. De atunci am jucat afară foarte mult sau m-am antrenat în casă.

 

În afară de baschet, ce altceva ai mai făcut în carantină?

Am jucat jocuri vdeo, am citit și m-am uitat la filme foarte mult. Am și reînceput să cânt la pian.

 

La pian? Ești un mic Mozzart?

Da, cam așa ceva. În copilărie toată lumea din familie cânta la pian, dar eu m-am lăsat pe la 10-11 ani. M-am reapucat în carantină și acum am adus un mic pian cu mine.

 

Jocuri video?

Păi jocurile video erau felul meu de a socializa. Jucam Counter Strike, dar majoritatea timpului nici nu era despre joc, ci doar socializam online și vorbeam, pentru că nu puteam să ieșim din casă.

 

Cum este comunitatea în care trăiești acum, cu o parte dintre colegii tăi în aceeași clădire?

Noi îi spunem grădina zoologică, pentru că sunt mulți oameni în aceeași clădire – fetele de la volei câțiva dintre jucători și antrenori. Uneori ne mai vedem și facem ceva împreună.

 

Ce regulă din baschet ai schimba?

Semicercul pentru fault în atac. Sau aș elimina toate “chargeurile” din baschet (n.a. încercările apărătorilor de a scoate fault în atac la adversar printr-o poziționare statică în momentul contactului)

 

Dacă ai alege alți 4 jucători de baschet ca să joace cu tine în echipă, care ar fi acei jucători?

Magic Johnson ca “point guard,” LeBron James, Shaq și Michael Jordan.

 

Cum te simți ca parte din echipăla Voluntari?

Cred că suntem printre cele mai bune 3 echipe. Este o plăcere să joci cu acest grup de jucători pe care îl avem. E grozav să intri în vestiar și să simți că de abia aștepți să intri în teren cu coechipierii tăi și să joci. Nu doar că suntem foarte uniți, dar suntem și una dintre cele mai bune echipe.