Meniu Închide

Sigita Mostaviciute, fost scouter și reprezentant al unei agenții de cel mai înalt nivel în baschetul european – practică internațională în cadrul clubului nostru.

Luna februarie nu a fost numai despre Final Four-ul Cupei României, ci și despre primirea în cadrul clubului nostru a unui nou membru care, deși se află alături de noi „în practică”, a venit la pachet cu multă experiență în baschetul internațional și un punct de vedere fresh asupra proiectului nostru și a tot ceea ce încercăm să construim aici, în Voluntari.

Și ce modalitate mai bună de a vă povesti despre acest „exchange” decât printr-un interviu în exclusivitate cu cea pe care încă din prima zi am integrat-o în familia „WE THE SOUTH” și, acum, ne poate ajuta să ne spunem povestea dintr-o nouă perspectivă.

O să începem printr-o scurtă prezentare, pentru ca lumea să te cunoască mai bine. Cum a luat startul povestea ta în sport și ce te-a făcut să vrei să rămâi în acest domeniu?

Conexiunea mea cu sportul a început încă din școală. Am practicat volei, iar mai departe, într-un schimb de experiență în USA, m-am alăturat echipelor de înot și baschet. Descoperind ce sentimente puternice și incitante îți poate aduce acesta, am decis că vreau să urmez o carieră în domeniu. Cum, din păcate, m-am accidentat, am fost nevoită să găsesc alte căi de a rămâne aproape de sentimentele astea speciale, așa că educația a fost alegerea mea.

În Lituania baschetul este cu adevărat  o religie și cu toții îl iubim. Iar eu nu sunt cu siguranță excepția, dacă aceasta există. Am avut noroc să am parte de un internship la Zalgiris, urmând ca ulterior să fiu voluntar la Campionatul European ce a avut loc în țara noastră, parcurs ce m-a îndreptat spre baschetul profesionist.

Ca experiență, pot menționa câteva dintre oportunitățile care m-au format cel mai mult în ceea ce sunt acum: timp de 5 ani am lucrat ca scouer și reprezentant al agenției BeoBasket, în colaborare cu numeroase cluburi de elită din Europa și jucători de cel mai înalt nivel, a doua fiind aceea că am făcut parte din echipa de marketing a camp-ului ținut de Milos Teodosic, unde am contribuit la promovarea și reprezentarea baschetului în Regiunea Baltică.

Toate acestea m-au ajutat să înțeleg multiple aspecte ale jocului, să privesc lucrurile din mai multe perspective, iar faptul că am avut șansa să fac asta la cel mai înalt nivel este un vis devenit realitate.

Pentru mine nici nu este considerată muncă. Baschetul mă împlinește atât ca profesionist, cât și ca individ, așa că am în continuare motivația și pasiunea necesare să dau totul în ceea ce fac.

 

 Având în vedere toate aceste experiențe, care ar fi cea mai valoroasă lecție cu care ai rămas, care te ajută chiar și acum în orice altă provocare nouă apare în cariera ta?

Cea mai valoroasă lecție din toți acești ani ar fi aceea că informația și timpul sunt cele mai importante aspecte. Dacă nu acționezi acum sau nu te folosești cu acuratețe de informația pe care o ai, o va face altcineva înaintea ta.

Nu ar trebui să existe acea gândire de „mâine”, ci ar trebui să dai tot ce ai mai bun azi. Fă ce poți mai bine acum, nu mai târziu, nu mâine. Când dai maximul de efort și faci lucrurile cu pasiune și sinceritate, oameni simt asta și apreciază implicarea ta.

Mereu îmi spun: „Fă-ți treaba atât de bine încât dacă cineva va fi nevoit să îți ocupe poziția ulterior, standardele să fie atât de ridicate încât să îi fie extrem de greu să le atingă sau să le depășească”.

 

După toată paleta de job-uri prin care ai trecut, știu că acum te-ai oprit asupra managementului sportive. Care au fost criteriile ce te-au făcut să faci această alegere?

Nimic nu e mai incitant decât să te pregătești pentru o zi de meci. Jucătorii la încălzire, vibe-ul din sală în timp ce fanii încep să își ocupe locurile în tribune, vitalitatea pe care o simți din orice colt al arenei, toate aceste componente creează o atmosferă pe care e foarte greu să o descriu în cuvinte.

Sportul profesionist și, din punctul meu de vedere, în special baschetul, au o astfel de energie extrem de puternică. Și, de aceea, eu îmi doresc să pot să fac parte din acest fenomen și să trăiesc „pe viu” energia asta, indifferent de titlulatura pe care o am sau poziția în care mă aflu acolo.

Însă pot spune că una dintre cele mai mari provocări din sports business este că încă e privită ca o lume a bărbaților. Ca femeie, trebuie să muncești mult mai mult doar ca să primești șansa de a dovedi că meriți să fii acolo.

Să revenim la prezent, venirea ta în România, la Voluntari. Povestește-ne despre cum ai ajuns aici, în cadrul clubului nostru.

În timpul pandemiei mi-am propus să mă folosesc de timpul respectiv la maximum, așa că am decis să mă înscriu într-un program de master în cadru Universității de Sport din Lituania. Cum, din cauza timpurilor acelea, cursurile se desfășurau în formă online, mi-am dorit să dobândesc cât mai multă experiență practică pentru a compensa. Pentru asta există multe oportunități, printre care și programul Erasmus Plus, cel la care eu am aplicat. Desigur, este nevoie de multe hârtii, interviuri și un întreg process de pregătire, însă cu siguranță merită fiecare pas.

Astfel, eram în căutarea unei organizații sportive în afara Lituaniei și, din întâmplare, păstrând legătura cu Vlad Moldoveanu, un bun prieten vechi cu care am și colaborat în trecut, numele de CSO Voluntari a venit în discuție. În nici 30 de minute vorbeam deja cu GM-ul echipei, Ionuț Georgescu, a cărui viziune despre baschet, energie și entuziasm a fost exact cee ace căutam, pe aceeași lungime de undă cu mine. Așa că, după absolvire, am venit imediat aici.

Pot spune acum că alegerea acestei echipe și a României ca destinație a fost excelentă și mă bucur că mă aflu aici.

Observ o gândire diferită, aceea de a continua să vrei să înveți și să ai parte de educație indiferent de nivelul de experiență pe care l-ai dobândit în carieră. De ce crezi că e important să fim deschiși să învățăm lucruri noi constant și să evoluăm în fiecare zi?

Personal, am avut mereu o dorință puternică de a dobândi o educație internațională și mă bucur că am reușit să o fac. Pentru mine, aceasta mi-a dat abilitățile și încrederea de a visa la o carieră în baschetul profesionist.

Consider că să înveți constant abilități/deprinderi noi și să obții o diplomă în învățământul superior este foarte important. Merge mână în mână cu experiența profesională și, de altfel, îi adaugă un plus valoare acesteia, indiferent că vorbim despre sport sau un alt domeniu. La fel cum și cunoștințele fără practică nu sunt complete.

Pentru a ține pasul sau,  mai bine spus, pentru a da tonul în noile trenduri din sport, social media sau chiar din societate, este important să te înconjori cu oameni profesioniști, pozitivi și creative, care vor să adauge un plus valoare în tot ceea ce fac. A fi interesat de tot ce se întâmplă în jurul tău poate fi cea mai bună inspirație penru task-urile de zi cu zi.

Cum ai descrie până acum experiența ta în cadrul clubului nostru – ce ți-a plăcut, cum te-ai simțit sau ce ți s-a părut interesant/diferit față de ce ai văzut până acum?

Pentru a putea spune că deja cunoști o organizație sportivă, este important să cunoști pe toată lumea care face parte din aceasta: jucători, antrenori, manageri și staff-ul care este alături de echipe în fiecare zi. Din partea tuturor oamenilor pe care i-am cunoscut am simțit o căldură aparte și sinceritate. Foarte rapid m-am simțit parte din echipă, ceea ce pentru mine e un sentiment minunat pe care îl prețuiesc.

Pot spune numai cuvinte de laudă despre români și ospitalitatea de care dau dovadă. Înainte să vin aici, prieteni din lumea baschetului mi-au spus același lucru, iar acum pot confirma.

Prin ceea ce eu am văzut, pot susține că CSO Voluntari este în primele etape de a devein o organizație puternică și extrem de valoroasă în România. Al doilea sezon în primă ligă și deja vorbim despre două trofee în baschet și un real progres în volei, dar și rezultate de remarcat la toate celălalte secții. Pot spune cu încredere că managementul aplică o strategie foarte bine gândită. Dacă vorbim despre baschet, este un mix între jucători români de valoare și jucători străini care aduc un plus de experiență, dar și spectaculozitate, aspect ce atrag publicul să le fie alături meci de meci. Sunt convinsă că foarte curând  toate acestea vor atrage din ce în ce mai mulți jucători de valoare în cadrul clubului.

Venind dintr-o țară care respiră baschet, pot spune că inclusiv acolo mi-aș dori ca majoritatea cluburilor să aibă această dorință de a crește, de a fi mai bune, de a crea mai mult, toate pornind de la pasiunea pentru jocul cu mingea la coș.

Cu astfel de rezultate și concentrare, cred că nu va dura mult până când și comunitatea va devein al 6-lea jucător. Cel mai recent meci de pe teren propriu deja o demonstrează.

Că tot vorbim despre a cunoaște persoanele din club – chiar tu ai stat la câteva discuții cu o parte dintre jucători, dar și din staff. Ce ai putea să ne povestești despre aceste interacțiuni de care ai avut parte?

Da, într-adevăr, am discutat cu o parte dintre aceștia, mini-interviuri care au fost o adevărată plăcere pentru mine. De asemenea, am și învățat foarte multe – consider că fiecare organizație sportivă are o sursă de informații unică, la care nu întodeauna ai acces foarte ușor și, în ciuda acestui fapt, nu foarte mulți se folosesc cu adevărat de ea.

Toți cei cu care am vorbit mi-au explicat despre sentimentul de aici, comparat cu acela de „a fi acasă”, lucru foarte important vorbind despre foarte mulți oameni departe de cei dragi, care au nevoie de susținere și de acest sentiment pentru a își putea face treaba la cel mai înalt nivel.

Mai jos am atașat și câteva fragmente parte din aceste mini-interviuri foarte interesante.

Sarunas Vasiliauskas: „Este primul meu an în Voluntari și pot spune că la nivel de organizație am fost extrem de plăcut surprins. GM-ul nostru depune mult efort în tot ceea ce face și, pe lângă asta, se vede cât de interesat este de baschetul european (de echipe precum Zalgiris sau Bon Telekom, ba chiar colaborează cu un club spaniol). Aceste lucruri spun multe despre dorința de a progresa și de a învăța de la cei cu mult mai multă experiență, aspecte ce nu au cum să nu ajute organizația în sine pe termen lung.

Inclusiv vorbind cu coechipierii mei, care au jucat aici și anul anterior, am înțeles că de la an la an îmbunătățirile sunt din ce în ce mai vizibile. Iar asta e cel mai important în tot ceea ce facem, în general, să fim mai buni decât în ziua anterioară.

Toddrick Gotcher, întrebat despre cum a fost primit aici și definiția managerului perfect: „M-am simțit mai mult decât binevenit. Simt chiar că aș putea să îmi închei cariera aici, chiar și numai având în vedere treaba pe care cei din jurul nostru o fac pentru a ne face să ne simțim ca acasă. Orice problemă am avut, toată lumea a fost aproape, gata să ne ajute cât mai rapid posibil. Sunt detalii care fac diferența în situația noastră, departe de casă și de lumea pe care o cunoșteam înainte de a veni aici.

Cât despre managerul perfect, sincer spun că Johnny (așa cum îi spunem noi), este numărul 1. Cel puțin în cariera mea, este cel mai bun cu care am avut ocazia să lucrez. Este mereu în zonă, mereu pregătit să ne ajute în cel mai scurt timp și să ne fie alături, lucru pe care eu nu l-am mai întâlnit, cel puțin nu la nivelul ăsta. Și, mai ales, cred că cel mai important e faptul că o face cu plăcere și sineritate, nu se simte ca o obligație îndeplinită, deci probabil din acest motiv mă văd aici pentru mult timp.”

 

 

Melissa Cenovic (libero – echipa de volei feminin): „Îmi place mult aici. Mă simt bine la antrenamente și rezonez cu felul în care lucrează antrenorul nostru. Mediul și oamenii cred că sunt unul dintre cele mai mari plusuri de aici, iar pe lângă toate astea îmi place mult orașul: foarte mare, cu multe activități pentru timpul nostru liber. Toată lumea este mereu deschisă să discute cu noi și să ne ajute, deci, într-un cuvânt, cred că avem parte de „SERIOZITATE” din partea tuturor.

 

Gabi (fizioterapeutul echipei de volei feminin), despre alegerea de a veni aici: „E probabil cea mai bună alegere pe care puteam să o fac. Calitatea pe care o apreciez cel mai mult la oamenii cu care lucrez e transparența, iar aici am dat de un grup care are aceeași percepție, destul de rar întâlnită în ziua de azi și, de multe ori, în sport.

 

Eu sunt mereu aici ca să ajut cu tot ce pot atât oamenii din echipa de volei feminine, cât și restul persoanelor din club. Întodeauna am considerat că nu e doar despre terenul de volei, ci și despre a forma legături de durată și a avea încredere în colegii tăi, din teren sau din staff, să știi că ai pe cine să te bazezi sincer atunci când ai nevoie de ceva.”

 

La scurt timp după ce ai ajuns aici, am și câștigat Cupa României pentru a doua oară consecutiv. De câteva ori am glumit că ai fost un „extra lucky charm”. Tu cum ai trăit acel turneu, ca „nou-venită”?

V-am spus din start că una dintre condițiile mele de a veni aici este să câștigăm cupa. (râde) Tocmai pentru că în timpul acelui turneu, chiar după semifinală de fapt, a fost și ziua mea. Deci nu acceptam să sărbătoresc altfel. Mă bucur enorm că am reușit! Fiecare persoană pe care am întâlnit-o și cu care am vorbit în perioada aceea își dorea extrem de mult să reușească performanța asta și să confirme rezultatul din sezonul anterior.

Turneul a fost unul special, presărat cu foarte multe emoții și, evident, unul cu final fericit, având în vedere că am câștigat trofeul. Abia aștept să văd ce mai poate obține această echipă – o medalie în LNBM cu siguranță!

Cum ți s-a părut nivelul baschetului din România?

Baschetul românesc m-a surprins plăcut. În opinia mea, sunt mai multe echipe din această ligă care pot evolua fără probleme în competiții internaționale. Ca un plus, cred că arbitrii le-ar putea crea condiții mai bune de a arăta un baschet de calitate. Am observat că există multe accidentări, care apar în urma permiterii unui joc fizic cu extra contact, care cred că aduce mai mult rău decât bine pe termen lung.

Sălile din România sunt puțin diferite de cee ace avem în Lituania, dar dacă sunt bine întreținute și oferă condițiile de bază pentru a juca baschet, este tot ceea ce contează în final.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Voluntari, dar și la alte cluburi din România, este că multe dintre ele au echipe profesioniste din mai multe sporturi, atât la masculin, cât și la feminin. Mi-aș dori să existe asta și la noi! E frumos să ai diversitate și o familie, unde sportivii se suțin unii pe alții, asta am văzut aici și cred că ar trebui să fie o mândrie.

În final, dacă ar trebui să ne spui un motiv pentru care ai recomanda o astfel de exeperiență în cadrul clubului nostru cuiva, care ar fi acelea și de ce?

Cred că cel mai important este că CSO Voluntari este o organizație în continuă creștere. Pentru oamenii care vor o experiență reală, un loc unde pot progresa și se pot implica, nu doar să stea pe margine și să observe în liniște, cred că e soluția perfectă.

Sfatul meu pentru oamenii care încep o carieră în sport este să meargă după instinct, să aleagă poate destinații neobișnuite initial, deciziile curajoase pot duce de multe ori către destinații mai frumoase decât te-ai aștepta. Si, desigur, să te bucuri de călătorie, să creezi prietenii și conexiuni frumoase, de durată – nu știi niciodată cine ți-ar putea fi coechipier, coleg sau sursă de inspirație.