Echipa de baschet masculin, foarte aproape de debutul în TOP 10, după o primă parte a campionatului în care pare că obiectivele au fost în mare parte atinse și echipa este din ce în ce mai sudată, pregătită de provocări cu totul noi. Atât în ceea ce privește adversarii, cât și importanța lor.

Însă cine mai în măsură să tragă concluziile decât antrenorul Ainars Bagatskis, cel ce în această vară a construit aproape de la 0 o echipă care să reprezinte cu mândrie SUDUL și, prin prisma provocării ENBL, România.

 

Coach, tocmai am încheiat prima parte a sezonului. Locul 2 în GRUPA A și, doar în câteva zile, debutăm în următoarea provocare – TOP 10. Care ar fi concluziile după această primă parte?

 

După cum ai spus și tu, este într-adevăr doar o primă parte, jumătatea sezonului. Cele mai importante meciuri sunt cele care urmează. Sincer, nu pot să spun că am făcut ceva special până acum.

Ce pot să spun însă este că mare parte din sezon am jucat fără câțiva jucători. Operația lui David, 2 luni la început fără Rashard, apoi fără Mitch și, în final, a venit și accidentarea lui Lucas, deci abia de aproximativ două săptămâni suntem în formulă complete, cu toții împreună la antrenamente.

Sigur că asta ne-a adus probleme. Atunci când ai astfel de situații, cu jucători accidentați sau proaspăt reveniți după accidentare, trebuie să faci multe schimbări în line-up. Cum pentru mine formarea unei ECHIPE în adevăratul sens al cuvântului este unul dintre obiectivele principale, cu siguranță că aceste lucruri au încetinit procesul.

Astfel, în condițiile date, pot să spun că este un lucru pozitiv că ne-am menținut în partea de sus a clasamentului indiferent de situație.

Trebuie să fim competitivi în orice meci. În această primă parte, în afară de un baschet de foarte slabă calitate arătat acasă vs. U-BT Cluj-Napoca, am fost în meci sau aproape de victorie în toate meciurile, inclusiv vs. Rapid sau Dinamo, chiar dacă și acolo au fost multe momente în care nu am arătat cum mi-aș fi dorit. În cazurile în care nu am avut lotul complet, să fii în meci până la final, contează pentru moralul echipei, dar și pentru mine, în calitate de antrenor.

Acum, vine un moment în care mă aștept ca jucători să își cunoască 100% rolul, ceea ce au de făcut pe teren în orice moment. Să arate creativitate și decizii bune în ofensivă, cât mai puține greșeli, aș spune, cu ghilimelele de rigoare , ”stupide” în ofensivă și, rezumat într-un singur cuvânt, constanță în defensivă.

Nu îmi place să vorbesc foarte mult despre poziția în clasament: primul, al doilea, al treilea. Dacă practicăm un baschet de calitate, cum am zis, cu decizii bun în ofensivă și constanță în apărare, plus energie și agresivitate, vom fi pe un loc bun, fără discuții.

 

Ca antrenor, de pe margine, ar putea părea că sunt fericit cu doar 5 înfrângeri în toate competițiile în prima parte a campionatului, însă nu sunt. Nu am zis în glumă cuvântul ”CONSTANȚĂ” și mereu reamintesc de un nivel de joc pe care trebuie să îl păstrăm timp de 40 de minute. Asta mă face fericit.

Îmi place să spun că orice greșeală atrage o altă greșeală, în timp ce orice decizie bună influențează o altă decizie bună. De aceea e important să fim concentrați tot timpul, să nu dăm șansa unei greșeli să ne influențeze jocul în mod negativ.

Trebuie să fim mai inteligenți în unele momente, poate să avem puțin mai multă răbdare.

La început, echipa arăta puțin haotic, însă acum pot să spun că arătăm un joc agresiv, cu siguranță nu suntem previzibili și nu e ușor să joci contra noastră. De asemenea, băieții comunică foarte bine pe teren și în afara lui și cred că am progresat foarte mult spre a fi o echipă serioasă.

Adevăratul test începe acum însă. Dacă vrem să trecem la nivelul următor – de la jucători, la echipă, la antrenor, la club, trebuie să fim dispuși să muncim mai mult, să dăm acel EXTRA.

Dacă pierzi un meci important în lunile următoare, nimeni nu își va aminti ce bine te-ai descurcat în prima parte a sezonului.

 

După cum am zis, urmează TOP 10. De această data, meciurile vor fi contra unor echipe care deja au demonstrate ceva, echipe calificate și ele din grupa lor. La ce vă așteptați de la următoarele dueluri?

De la noi? Constanță în joc și fără accidentări. Este tot ce aștept.

De la competiție? Da, este complet adevărat că acum cele mai bune echipe joacă împreună. După cum am zis și după meciul cu Galați, cred că băieții au înțeles deja că putem spune că Play-Off-ul începe acum, pentru că fiecare meci devine extrem de important. Până și cele mai mici detalii, diferența la care pierzi sau câștigi, devin cruciale.

Repet, trebuie să acționăm mai inteligent în unele momente. La capitolele energie și agresivitate arătăm ceea ce trebuie, poate doar uneori ar trebui să ne îndreptăm energia în direcția potrivită.

Cu siguranță în TOP 10 fiecare echipă va da totul meci de meci, începând chiar din acest weekend, iar noi nu facem excepție.